Objednávky je nyní možné vyzvednout pouze osobně do 20. 12. do 16:00
(Platí u produktu skladem).

Od 21. 12. do 5. 1. máme zavřeno.

Objednávky přijímáme do systému
jejich vyřizování začne od 6. 1.2025

Jak prostřít stůl

Jak prostřít stůl

Správě prostřený jídelní stůl je základem každého jídla, ať jde o běžnou večeři s rodinou nebo něco slavnostnějšího. Patřičná přípava jídelní tabule Vám zaručí lepší zážite z jídla i setkání s blízkými.


 Co nesmí na prostřeném stole chybět

Prvně se ujistěte, že máte dostatek místa pro hosty, a hosté budou moci pohodlně sedět na židlích a budou na stole mít dostatek místa mezi sebou. Potřebujete 50-60 cm místa pro každého strávníka. Pokud potřebujete stůl pro více lidí na pouze příležitostné rozložení, rozkládací stoly jsou to pravé.

Příbory a talíře

Při prostírání stolu je důležité správně umístit talíře a příbory. Počet talířů bude záviset na množství chodů. Pokud podáváte více chodů, na hlavní talíř umístěte menší talíř pro předkrm nebo polévkovou misku. Příbory se umisťují podle pořadí chodů zvenčí - dovnitř. Vidličky vlevo, nůž a lžíce vpravo. Dezertní lžička nebo vidlička se umisťuje nad talíř vodorovně.

Ubrus

Ubrus je základem každého stolu, který má působit elegantním vzhledem, zároveň chrání povrch stolu - stoly z masivu vám poděkují. Pro formální příležitosti se hodí ubrus bílé barvy. Pro neformální setkání lze použít i barevné nebo vzorované ubrusy. Ubrus by měl přesahovat okraje stolu o 20-30 cm, aby zakryl nohy stolu.

Ubrousky

Ubrousky jsou praktickým i dekorativním prvkem. Látkové působí slavnostněji a hodí se pro významenější události, pro běžné a neformální příležitosti se dají použít papírové ubrousky. Můžete položit ubrousek na talíř, vedle příboru nebo jej dekorativně složit a umístit na talíř.


 Co na prostřený stůl nepatří

Aby stůl působil upraveně, nevkládejte na něj své osobní předměry jako mobilní telefony, klíče a peněženky, položení takových předmětů před, nebo během jídla se považuje jako neslušné vůči ostatním hostům a přerušuje to plynulost konverzace či zábavy. Dále, odstraňte prázdné a nepouživané talíře a příbory, aby stůl nebyl zbytečně přeplněný. 

Na odkládaní předmětů máme stoly se šuplíky, mějte svůj stůl vždy čistý a bez zbytečností.


 Prostírání stědrovečerní tabule

Prostírání štědrovečerního stolu má svá specifika. Použijte vánoční ozdoby, svíčky a tradiční prvky, jako je adventní věnec. Tradičně se připravuje jedno místo navíc pro nečekaného hosta. Dodržujte tradiční pořadí chodů, jako je rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát.


Etiketa při prostírání stolu

Dodržování etikety při prostírání stolu zajišťuje pohodlí hostů a plynulý průběh jídla. Nad noži umístěte sklenice v pořadí použití zleva doprava – sklenice na vodu, bílé víno a červené víno. Malý talířek na pečivo s nožem na máslo se umisťuje vlevo nad vidličky. Při formálních večeřích lze použít jmenovky umístěné nad dezertním příborem nebo na sklenici. 

Autor: Michael Rufer

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz