Jak prostřít stůl
Jak prostřít stůl
Správě prostřený jídelní stůl je základem každého jídla, ať jde o běžnou večeři s rodinou nebo něco slavnostnějšího. Patřičná přípava jídelní tabule Vám zaručí lepší zážite z jídla i setkání s blízkými.
Co nesmí na prostřeném stole chybět
Prvně se ujistěte, že máte dostatek místa pro hosty, a hosté budou moci pohodlně sedět na židlích a budou na stole mít dostatek místa mezi sebou. Potřebujete 50-60 cm místa pro každého strávníka. Pokud potřebujete stůl pro více lidí na pouze příležitostné rozložení, rozkládací stoly jsou to pravé.
Příbory a talíře
Při prostírání stolu je důležité správně umístit talíře a příbory. Počet talířů bude záviset na množství chodů. Pokud podáváte více chodů, na hlavní talíř umístěte menší talíř pro předkrm nebo polévkovou misku. Příbory se umisťují podle pořadí chodů zvenčí - dovnitř. Vidličky vlevo, nůž a lžíce vpravo. Dezertní lžička nebo vidlička se umisťuje nad talíř vodorovně.
Ubrus
Ubrus je základem každého stolu, který má působit elegantním vzhledem, zároveň chrání povrch stolu - stoly z masivu vám poděkují. Pro formální příležitosti se hodí ubrus bílé barvy. Pro neformální setkání lze použít i barevné nebo vzorované ubrusy. Ubrus by měl přesahovat okraje stolu o 20-30 cm, aby zakryl nohy stolu.
Ubrousky
Ubrousky jsou praktickým i dekorativním prvkem. Látkové působí slavnostněji a hodí se pro významenější události, pro běžné a neformální příležitosti se dají použít papírové ubrousky. Můžete položit ubrousek na talíř, vedle příboru nebo jej dekorativně složit a umístit na talíř.
Co na prostřený stůl nepatří
Aby stůl působil upraveně, nevkládejte na něj své osobní předměry jako mobilní telefony, klíče a peněženky, položení takových předmětů před, nebo během jídla se považuje jako neslušné vůči ostatním hostům a přerušuje to plynulost konverzace či zábavy. Dále, odstraňte prázdné a nepouživané talíře a příbory, aby stůl nebyl zbytečně přeplněný.
Na odkládaní předmětů máme stoly se šuplíky, mějte svůj stůl vždy čistý a bez zbytečností.
Prostírání stědrovečerní tabule
Prostírání štědrovečerního stolu má svá specifika. Použijte vánoční ozdoby, svíčky a tradiční prvky, jako je adventní věnec. Tradičně se připravuje jedno místo navíc pro nečekaného hosta. Dodržujte tradiční pořadí chodů, jako je rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát.
Etiketa při prostírání stolu
Dodržování etikety při prostírání stolu zajišťuje pohodlí hostů a plynulý průběh jídla. Nad noži umístěte sklenice v pořadí použití zleva doprava – sklenice na vodu, bílé víno a červené víno. Malý talířek na pečivo s nožem na máslo se umisťuje vlevo nad vidličky. Při formálních večeřích lze použít jmenovky umístěné nad dezertním příborem nebo na sklenici.
Autor: Michael Rufer
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.